Activitatea Ansamblului RITMURI ZĂRĂNDENE Harțagani

În fiecare an, Ansamblul RITMURI ZĂRĂNDENE HARȚAGANI are o activitate diversificată, participând la sărbătoarea zilelor din alte comune, diferite festivaluri, concerte de colinde sau sărbători naționale.

Repertoriul ansamblului cuprinde:

– cantece vechi care subliniaza atmosfera idilica a satului si conceptia omului din popor ca munca aduce bunastare si nu in ultimul rand , dragostea pentru meleagurile natale , cantece in care oamenii satului s-au regasit si le-au cantat la petreceri;

– cantece noi pe care fiii satului , elevii ai Scolii Populare de Arta din Deva le canta cu drag;

– dansuri traditionale puse in scena de 6 perechi de dansatori.

Chiar daca astazi sunt apreciate mai putin dansurile traditionale, cele 6 perechi de dansatori reusesc sa transmita toata pasiunea si frumusetea dansurilor traditionale . Dansatorii incearca sa acopere o varietate de dansuri populare avand ca scop principal promovarea dansului traditional din cadrul comunei Baita.

In toate activitatile sale Ansamblul este sustinut de primarul comunei Baita, domnul Damian Dinis si de catre directorul caminului Cultural din Hartagani si coordonator al Ansamblului , domnul Gheorghe Dinis.

Rapoarte de activitate

Anii 2009-2010

Caminul Cultural Hartagani este o institutie importanta a satului si al comunei Baita, unde activitatea culturala nu a fost abandonata ca in majoritatea satelor din judet. Activitatea cultural afost concretizata de-a lungul timpului de Grupul Cununa Graului, care a luat fiinta in anul 1968 si actualmente de ansamblul folkloric Ritmuri Zarandene.

Membrii Ansamblului folcloric Ritmuri Zarandene al Caminului Cultural Hartagani, se mandresc cu costumul traditional, ce se inscrie in ansamblul general al zonei muntilor Apuseni (Tara Zarandului). Astazi isi desfasoara activitatea artistica in cadrul ansamblului artisti populari, amatori, de mare pasiune si talent avand o contributie importanta pentru promovarea si valorificarea traditiei.

In perioada 2009 -2010, ansamblul a participat la mai multe activitati, dupa cum urmeaza:

Zilele Comunei Baita,

Zilele comunei Valisoara , loc. Valisoara, Jud. Hunedoara,

Festivalul piinii – “Traind cu traditiile”, editia VI, loc. Bucerdea Vinoasa, com. Ighiu jud. Alba

Ziua femeii, 8 martie 2010, loc. Baita Camin Cultural, etc.

Anul 2011

26Ansamblul Ritmuri Zarandene Hartagani, comuna Baita este un colectiv artistic cunoscut pe plan local si national participand, la festivaluri folclorice de datini si obiceiuri.

Pe parcursul celor 3 ani de activitate, ansamblul a reusit sa atraga artisti populari de mare pasiune si talent, cu diferite varste, astfel astazi isi desfasoara activitatea un numar de 50 membri, iubitori de promovare si valorificare a traditiei, care impresioneaza atat prin originalitatea punerii in scena a obiceiurilor, cat si prin tinuta interpretilor si frumusetea costumelor.

In anul 2011 activitatea Ansamblului Ritmuri Zarandene a constituit un obiectiv al mass-media, participand in emisiuni de televiziune. In acelasi timp activitatea a fost popularizata si in presa judeteana, fiind invitati la manifestari culturale organizate cu diferite ocazii si totodata avand urmatoarele activitati:

Balul martisorului cu ocazia zilei de 8 martie,

Sarbatoarea nationala a artistilor populari,

Festivalul “Iulius Borza”,

2011 Festivalul national, Colind Iancului, Cluj Napoca, editia a XVII –a, jud. Cluj etc.

Anul 2012

27Pe parcursul celor 4 ani de activitate, ansamblul a reuşit sa atragă artişti populari de mare pasiune şi talent, cu diferite vârste, astfel în prezent îşi desfăşoara activitatea un număr de 50 de iubitori de promovare şi valorificare a tradiţiei, care impresionează atât prin originalitatea punerii în scenă a obiceiurilor, cât şi prin ţinuta interpreţilor şi frumuseţea costumelor.

Începând din acest an, echipa de dansatori a Ansamblului Ritmuri Zărăndene Hărţăgani, este pregătită de catre un coregraf tânăr şi talentat, Andrei Gabor.

În anul 2012 Ansamblul Ritmuri Zărăndene, la fel ca şi în anii anteriori, a constituit şi un obiectiv al mass-media, participând în emisiuni de televiziune şi în presa judeţeană, având şi următoarele activităţi:

Festivalul Concurs “Cântec şi Joc Zărăndean” ediţia a III –a Crişcior – Gurabarza,

Festivalul Virşlilor,

Festivalul Inimilor, Timişoara,

Tabăra de Educaţie şi Creaţie etc

Anul 2013

28În anul 2013 Ansamblul Ritmuri Zărăndene, la fel ca şi în anii anteriori, a constituit şi un obiectiv al mass-media, participând în emisiuni de televiziune şi în presa judeţeană, având şi următoarele activităţi:

Participare Emisiunea “La izvorul dorului”

Reuniunea Asociaţiei Baia Domnilor, Bucium, judeţul Alba

Participare Emisiunea “Dor de folclor” – Antena 1 Deva

Concert de pricesne, etc.

Anul 2014

29Pe parcursul celor 5 ani de activitate, ansamblul a reuşit sa atragă artişti populari de mare pasiune şi talent, cu diferite vârste, astfel în prezent îşi desfăşoara activitatea un număr de 50 de iubitori de promovare şi valorificare a tradiţiei, care impresionează atât prin originalitatea punerii în scenă a obiceiurilor, cât şi prin ţinuta interpreţilor şi frumuseţea costumelor.

În anul 2014 Ansamblul Ritmuri Zărăndene, la fel ca şi în anii anteriori, a constituit şi un obiectiv al mass-media, participând în emisiuni de televiziune şi în presa judeţeană, având şi următoarele activităţi:

Participare Colegiul Farmaciştilor – Restaurant Sava Deva

Participare în Emisiunea Cântecul şi vorba dulce – Agro TV, Cluj Napoca

Festivalul Flori de munte 2014, Vulcan

Filmare în satul Hărţăgani pentru Albumul Descoperă Ţara Zarandului